Expositie: ‘Geboeid door ontketening / Koloniaal Verleden / Hedendaagse kunst’

Expositie: ‘Geboeid door ontketening / Koloniaal Verleden / Hedendaagse kunst’

In 2023/2024 wordt door heel Nederland de afschaffing van het slavernijverleden herdacht. Vaak wordt aangenomen dat het koloniaal – en slavernijverleden zich alleen in de grote steden en het westen van het land heeft afgespeeld. Maar ook lokaal heeft dit donkere hoofdstuk van onze gedeelde geschiedenis haar sporen nagelaten.

Zo vinden we in het gemeentearchief Ede een archiefstuk van Anna Maria Moens dat gaat over een hypotheek op een deel van de plantage Solitude gelegen in Suriname (1824). Moens geeft in het stuk haar akkoord voor een vordering op deze hypotheek. Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo heeft het tegeltableau ‘Papetende kinderen’ in haar collectie. Vaak werden zulke afbeeldingen in de 19e & 20e eeuw gebruikt ter decoratie van winkels die handelde in koloniale waarden, zoals specerijen, kruiden, etc.    

Op de expositie ‘Geboeid door Ontketening: Koloniaal Verleden I Hedendaagse kunst’ presenteren 5 Edese kunstenaars nieuw werk waarbij ze zich hebben laten inspireren door historische objecten die dit moeilijke verleden symboliseren. Deze kunstwerken hebben als doel om u, de bezoeker, aan het denken te zetten. En daarmee ook met elkaar in gesprek te gaan over dit moeilijke verleden en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving . De deelnemende kunstenaars zijn Dirk Schlebusch, Arjan Keene & Annet Muller, Jan Vosman en Salman Ezzammoury.

Datum

09 mrt 2024 - 28 jul 2024
Lopend...

Tijd

09:00 - 18:00

Locatie

Cultura
Cultura
Molenstraat 45 6711 AW EDE