In het kader van een tijdelijke expositie 

Regelmatig organiseert Historisch Museum Ede bij exposities schoolbezoeken: educatieprogramma’s voor het primair onderwijs. Voorwaarde is dat het onderwerp zich leent voor een educatieve activiteit en aansluit bij een thema dat op dat moment binnen Cultura Erfgoed, in Ede of landelijk actueel is. Denk bijvoorbeeld aan het thema van de Maand van de Geschiedenis.

Een voorbeeld: Van Eten naar Food 

Het educatieve programma dat we aanboden bij de expositie Van Eten naar Food (2019) is daarvan een voorbeeld. Wat is er eigenlijk in ruim 100 jaar zoal veranderd in onze eetcultuur? Ook voor leerlingen een boeiend onderwerp, en soms een regelrechte eye-opener. En omdat het over eten ging, moest er natuurlijk ook worden geproefd. In de educatieve workshop die aan dit schoolbezoek was verbonden, deden de kinderen vol overgave mee aan verschillende tast- en smaakproefjes.

In het kader van de Leerlijn Erfgoed 

Cultura heeft een Leerlijn Erfgoed ontwikkeld voor kinderen in de gemeente Ede, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Deze brengt ze in musea of op andere locaties in de regio in aanraking met Edes erfgoed en de verhalen die daarbij horen. Zo ontdekken ze stukje bij beetje de historie van hun eigen leefomgeving.  

Historisch Museum Ede en andere erfgoedorganisaties organiseren in dit kader schoolbezoeken die gekoppeld kunnen worden aan kerndoelen uit de Leerlijn.  

Een voorbeeld: The Flying Dutchman 

Een voorbeeld van zo’n schoolbezoek is The Flying Dutchman, een programma en educatiepakket voor de midden- en bovenbouw. En een versie voor de jongere leerlingen in groep 3 t/m 5. Vertrekpunt is het verhaal rond de allereerste vliegenier van Nederland: Jan Hilgers, The Flying Dutchman. Hij vloog in 1910 boven Ede.

In een film en een animatie, en via een presentatie leren ze op interactieve wijze meer over vliegen toen en nu. Op de meest eenvoudige manier voor de onderbouw. En voor de bovenbouw komen onder meer een stukje aerodynamica, geschiedenis en topografie van Ede aan de orde. Leerlingen zetten zelf een vliegtuigje in elkaar en proberen het natuurlijk uit. Hoelang blijft ‘ie in de lucht?

Workshop vliegtuigjes maken

Aanmelden 

U kunt zich aanmelden via de pagina Contact of op de website Ede Toen en Nu

Leerlijn Erfgoed 

Hebt u in het algemeen vragen of wilt u meer informatie over de Leerlijn Erfgoed? U kunt contact opnemen met Elleke de Ronde via ederonde@cultura-ede.nl. Zij is de coördinator van de leerlijn.

Benieuwd wat er te doen is? 

Raadpleeg onze Agenda of de Nieuwsflits die u via het Cultuurpunt ontvangt.

Bekijk de agenda