Historisch Museum Ede

Zien & doen

×

Zien en doen

Wat biedt Historisch Museum Ede op dit moment aan exposities en andere activiteiten? Wat hebben we de komende tijd voor u in petto? En voor de beeldvorming: een greep uit voorbije evenementen. Kijk voor het actuele aanbod bij de agenda.

Verwacht:

Het Historisch Museum Ede nodigt u uit om vanaf 16 oktober de tentoonstelling ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo te bezoeken. De expositie toont 40 originele aquarellen waarbij de kunstenaar zich heeft laten inspireren door de Veluwe in combinatie met oud-Hollandse tegels. Voor het eerst is het werk van Bastin te zien in haar woonplaats in de gemeente Ede.

Voor meer informatie, kijk bij: https://www.cultura-ede.nl/erfgoed-agenda/marjolein-bastin-een-ode-aan-de-veluwe

Kinderworkshops in Herfstvakantie:

‘VERSIER JE EIGEN TEGEL!’
WO 20 OKTOBER | 09.30 – 10.30 UUR
4 – 7 JAAR | €2,50
CULTURA ERFGOED, MOLENSTRAAT 45 EDE

Cultura Erfgoed organiseert in het Nederlands
Tegelmuseum een tentoonstelling over
de Veluwe met aquarellen van Marjolein Bastin
en met oude tegels. Al heel lang laten
kunstenaars zich inspireren door de natuur. Op de
tekeningen en tegels zijn vogels, paddenstoelen,
insecten, bloemen & planten en allerlei soorten
dieren afgebeeld. Historisch Museum Ede
organiseert een workshop waarin je zelf een
prachtige tegel gaat maken over de natuur. Hangt
jouw zelfgemaakte tegel straks boven je bed?

‘ONTDEK DE NATUUR!’
WO 20 OKTOBER | 11.00 – 12.00 UUR
8 – 12 JAAR | € 2,50
CULTURA ERFGOED, MOLENSTRAAT 45 EDE

Cultura Erfgoed organiseert in Otterlo een
tentoonstelling over de aquarellen van Marjolein
Bastin. Zij maakt tekeningen van alles wat ze ziet
op de Veluwe: vogels, paddenstoelen, insecten,
bloemen & planten en allerlei soorten dieren.
Kan jij ontdekken welk dier je ziet en wat voor
een bloem je bekijkt? Historisch Museum Ede
organiseert een workshop waarin je zelf aan
de slag gaat en de natuur ontdekt!

U kunt zich aanmelden via de agenda van Cultura: https://www.cultura-ede.nl/agenda

Nu

Wisselexpositie in Cultura 

Foto-expositie van Marten A. Th. Idema.

Marten Idema heeft zijn hele leven de natuur in de omgeving van Ede gefotografeerd en bejubeld in zijn gedichten. Reden te meer voor het Historisch Museum Ede om in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Nederlands Landschap’ stil te staan bij het werk en leven van deze Edese fotograaf. Deze foto-expositie is te zien in Cultura in de bibliotheek (1ste verdieping) en op Cultura Erfgoed (2e verdieping).

Geweest:

Een greep uit exposities en activiteiten van Historisch Museum Ede uit het nabije verleden. Waar mogelijk ontwikkeld in samenwerking met partners.

Ede in Ontwikkeling: van Oost naar West  

Het museum sluit met deze wisselexpositie aan bij de Maand van de Geschiedenis. We geven een eigen invulling aan het thema van oktober 2020: Oost/West. Hoe heeft Ede zich in de loop der tijd ontwikkeld van boerendorp tot een grote, moderne woonplaats met 74.000 inwoners?  

Actueel

Workshop voor kinderen in Cultura: 

Kerstdiner voor vogels (4 – 7 jaar) 

Wist jij dat vogels van sinaasappels houden? En dat pindakaas tot hun favoriete snack behoort? In deze workshop gaan we aan de slag met verschillende materialen en eten om lekkere snacks voor de vogels te maken die je buiten op kunt hangen. Wees er snel bij, want vol is vol!! 

Workshop Museum Ede

Workshop voor kinderen in Cultura:

Vogelvoederhuisje maken (8 – 12 jaar)

Hoe leuk is het om een vogeltje te zien eten uit jouw zelfgemaakte vogelvoederhuisje? Wil je er ook eentje maken? Doe mee met de kerstworkshop in Cultura Erfgoed. Wees er snel bij, want vol is vol!

Historisch Museum Ede uitstapje

Expositie in Cultura

Van Eten naar Food (2019) 

Hoe zijn onze eetgewoonten in de loop der tijd veranderd? Bij uitstek een onderwerp voor een historisch museum in de Foodvalley. De expositie Van Eten naar Food liet zien wat er vroeger op tafel kwam. Welk voedsel was er beschikbaar en wat deden onze (voor)ouders daarmee? Hoe werd voedsel vroeger verwerkt en hoe gebeurt dat nu? Ook was er aandacht voor de toekomst: gezond eten, duurzaamheid en ontwikkelingen in Foodvalley.

Schoolbezoek, workshop en lezing

Klassen uit het primair onderwijs bezochten de expositie in groten getale. In de bijbehorende workshop deden leerlingen onder meer mee aan diverse smaakproefjes. Ook volwassenen kregen de gelegenheid om te experimenteren met proefjes, tijdens een lezing met als thema: Wat doet eten/food met ons? En wat doen wij met eten/food? Cursisten Keramiek exposeerden met een aantal werken geïnspireerd door het thema Food.

Expositie in Huize Kernhem 

Historisch Ede door schildersogen (2019) 

Een expositie van etsen, aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen uit de eigen collectie. Van diverse kunstenaars, uit verschillende periodes. Het criterium om in aanmerking te komen voor de selectie was dat de schilder woonde en werkte in Ede, of (historisch) Ede als onderwerp had gekozen. Te zien waren onder meer werken van Willem Witsen, Maria Wandscheer en Thijs Mauve.

Concert in de Beatrixkerk 

Seelevergiß sie nicht/Vluchtoord Ede (2018) 

Op 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd bekrachtigd, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat feit (en vooral het ongekend hoge aantal slachtoffers) werd herdacht in de Beatrixkerk met een concert door kamerkoor Mnemosyne, onder de titel Seele, vergiß sie nicht.

Expositie en voordracht 

In de Beatrixkerk hadden Historisch Museum Ede en Comité Vluchtoord een begeleidende expositie bij dit concert georganiseerd: Vluchtoord Ede. Onderwerp waren de Belgen die tijdens WO I op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld en op de Edese hei een onderkomen vonden. De Nederlandse schrijver, historicus en columnist dr. Leo van Bergen droeg tijdens het concert passende teksten voor van diverse auteurs, omlijst met beelden. 

Wilt u meer weten over de programmering in de afgelopen jaren? Zie de jaarverslagen van Historisch Museum Ede. 

Jaarverslagen