Zien en doen

Wat biedt Historisch Museum Ede aan exposities en andere activiteiten? Hierbij een greep uit voorbije evenementen. Kijk voor het actuele aanbod bij de agenda.

Geweest:

Ede in Ontwikkeling: van Oost naar West  

Hoe heeft Ede zich in de loop der tijd ontwikkeld van boerendorp tot een grote, moderne woonplaats met 74.000 inwoners?  

Actueel

Expositie Marjolein Bastin

Het Historisch Museum Ede nodigt u uit om de expositie ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo te bezoeken. Deze expositie toont 40 originele aquarellen waarbij de kunstenaar zich heeft laten inspireren door de Veluwe in combinatie met oud-Hollandse tegels. Voor het eerst is het werk van Bastin te zien in haar woonplaats in de gemeente Ede.

Voor meer informatie, kijk bij: https://www.cultura-ede.nl/erfgoed-agenda/marjolein-bastin-een-ode-aan-de-veluwe

Een greep uit exposities en activiteiten van Historisch Museum Ede uit het nabije verleden. Waar mogelijk ontwikkeld in samenwerking met partners.

Foto-expositie van Marten A. Th. Idema (2021)

Workshop voor kinderen in Cultura:

Vogelvoederhuisje maken (8 – 12 jaar)

Hoe leuk is het om een vogeltje te zien eten uit jouw zelfgemaakte vogelvoederhuisje? Wil je er ook eentje maken? Doe mee met de kerstworkshop in Cultura Erfgoed. Wees er snel bij, want vol is vol!

Historisch Museum Ede uitstapje

Van Eten naar Food (2019) 

Hoe zijn onze eetgewoonten in de loop der tijd veranderd? Bij uitstek een onderwerp voor een historisch museum in de Foodvalley. De expositie Van Eten naar Food liet zien wat er vroeger op tafel kwam. Welk voedsel was er beschikbaar en wat deden onze (voor)ouders daarmee? Hoe werd voedsel vroeger verwerkt en hoe gebeurt dat nu? Ook was er aandacht voor de toekomst: gezond eten, duurzaamheid en ontwikkelingen in Foodvalley.

Klassen uit het primair onderwijs bezochten de expositie in groten getale. In de bijbehorende workshop deden leerlingen onder meer mee aan diverse smaakproefjes. Ook volwassenen kregen de gelegenheid om te experimenteren met proefjes, tijdens een lezing met als thema: Wat doet eten/food met ons? En wat doen wij met eten/food? Cursisten Keramiek exposeerden met een aantal werken geïnspireerd door het thema Food.

Historisch Ede door schildersogen (2019) 

Een expositie in Huize Kernhem van etsen, aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen uit de eigen collectie. Van diverse kunstenaars, uit verschillende periodes. Het criterium om in aanmerking te komen voor de selectie was dat de schilder woonde en werkte in Ede, of (historisch) Ede als onderwerp had gekozen. Te zien waren onder meer werken van Willem Witsen, Maria Wandscheer en Thijs Mauve.

Seele, vergiß sie nicht/Vluchtoord Ede (2018) 

Op 11 november 2018 was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd bekrachtigd, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat feit (en vooral het ongekend hoge aantal slachtoffers) werd herdacht in de Beatrixkerk met een concert door kamerkoor Mnemosyne, onder de titel Seele, vergiß sie nicht.

In de Beatrixkerk hadden Historisch Museum Ede en Comité Vluchtoord een begeleidende expositie bij dit concert georganiseerd: Vluchtoord Ede. Onderwerp waren de Belgen die tijdens WO I op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld en op de Edese hei een onderkomen vonden. De Nederlandse schrijver, historicus en columnist dr. Leo van Bergen droeg tijdens het concert passende teksten voor van diverse auteurs, omlijst met beelden. Wilt u meer weten over de programmering in de afgelopen jaren? Zie de jaarverslagen van Historisch Museum Ede.

Jaarverslagen