Topstukken in de schijnwerpers 

De collectie van Historisch Museum Ede bevat een aantal bijzondere stukken, waarvan het oudste stamt uit de 17e eeuw. Zo zijn we in het bezit van een mannenvest uit 1750. Dit pronkstuk is in 1965 aangetroffen in een grafkelder, bij de laatste restauratie van de Oude Kerk.  

Mannenvest uit 1750

Ambtsketen 

Ook bijzonder is dat wij de oude ambtsketen van de gemeente Ede in de collectie hebben. Dit herkenningsteken van de burgemeester dateert van plusminus 1860 en werd gedragen tot 1953. Ondertussen is er natuurlijk al jarenlang een nieuwe. We geven de oude ambtsketen soms nog in bruikleen aan de gemeente als er meerdere officiële gelegenheden tegelijk zijn waarbij het dragen vereist is. 

Ambtsketen
Ambtsketen

Geschilderd portret en album amicorum 

Van dichteres en schrijfster Anna Maria Moens bezitten we al sinds 1925 een geschilderd portret, evenals haar poesiealbum (album amicorum). Zij publiceerde succesvol verschillende dichtbundels en had contact met de schrijver Bilderdijk en andere literaire tijdgenoten. Ze overleed in 1832. Haar grafmonument is te vinden op de Paasberg in Ede. 

Geschilderd Portret

Ook speciaal 

Ook in het bezit zijn diverse fotoalbums, waaronder dat van Jonkheer Van Borssele, burgemeester van Ede. Onder de topstukken bevinden zich verder diverse hele oude borduurwerken, waarvan de oudste uit 1665. Noemenswaardig zijn verder en aantal etsen en een schilderij van Willem Witsen. Van de hand van zijn tijd- en dorpsgenoot Maria Wandscheer hebben we schilderijen in de collectie.  

En wat nog meer? 

Benieuwd welke topstukken en andere objecten we nog meer in onze collectie hebben? Bekijk en doorzoek in CollectieGelderland de gehele collectie online.  

Bekijk de agenda