Over ons

Historisch Museum Ede houdt de geschiedenis van Ede levend. Op eigentijdse wijze. Want vroeger keken we vooral vanuit de collectie: wat willen we laten zien? Tegenwoordig richten we ons meer op het thema en het verhaal dat we willen vertellen, en zoeken daar dan voorwerpen bij.

Betekenis en belevenis

Daarbij gaan we altijd op zoek naar de lijn van verleden naar heden. We willen namelijk niet alleen tentoonstellen, maar ook betekenis en belevenis creëren. Zeker bij de grotere exposities die we één- tot tweemaal per jaar organiseren. Daarvoor combineren we waar mogelijk met andere, gerelateerde activiteiten. Een lezing, een educatief programma, een kinderactiviteit, een archeologisch onderzoekje.

We zijn altijd op zoek naar de meerwaarde van een expositie, hoe waardevol en boeiend onze uitgebreide collectie historisch erfgoed op zichzelf ook al is. En hoe bijzonder onze topstukken. Daarvoor initiëren we graag de samenwerking en verbinding met andere partijen.

Cultura Erfgoed

Zo is Historisch Museum Ede onder meer betrokken bij Cultura Erfgoed. We zijn een samenwerking aangegaan om een erfgoedcentrum op te zetten. Dat heeft geleid tot Cultura Erfgoed. Daarin werken we samen met de Vereniging Oud Ede, het Gemeentearchief & Archeologie gemeente Ede, het Platform Militaire Historie Ede en Cultura. Wij zijn de partner die zorgdraagt voor museale taken en educatie.

Onze eigen historie

Het woord ‘historisch’ in de naam van ons museum heeft zo langzamerhand een dubbele betekenis gekregen. Want ook onze eigen geschiedenis, of liever gezegd die van onze collectie, is in feite al bijna een eeuw oud. Het begon allemaal met de oprichting van de Vereniging Oud Ede, in 1924. Vanaf dat moment kwamen ze in het bezit van diverse voorwerpen en foto’s. Twee jaar later werden deze voor het eerst aan bezoekers getoond. Sinds 2009 beheert en presenteert de Stichting Historisch Museum Ede de collectie van de Vereniging Oud Ede.

Locatie

Aanvankelijk werd de collectie gehuisvest in een kast in de wachtkamer van de Spaarbank van Ede. Toen het aantal collectiestukken uitdijde, opende het museum in 1938 zijn deuren in de monumentale boerderij aan de Driehoek. En vervolgens, vanaf 1975, werd het ondergebracht in het voormalige gebouw van station Ede Centrum. Tot eind 2015. Toen kwam ook daar een eind aan.

Sindsdien is Historisch Museum Ede in feite een museumcollectie zonder vaste locatie. Dat biedt ons de vrijheid en de creatieve mogelijkheden om bij elk van onze wisselexposities en activiteiten naar een passende locatie te kijken. Zo vormde Huize Kernhem het sfeervolle en monumentale decor voor de expositie Historisch Ede door Schildersogen. Een selectie uit onze veelzijdige collectie etsen, olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen van Ede, uit verschillende periodes.

Dromen

Ondertussen gaat Historisch Museum Ede door met het samenstellen en organiseren van boeiende, eigentijdse wisselexposities. In Cultura of op een andere geschikte locatie. Zicht op een eigen vast onderkomen voor onze collectie is er (vooralsnog) niet. Maar we blijven dromen.

Werkgroep Educatie

Benieuwd wat er te doen is?

Raadpleeg de Agenda en kijk of er een expositie of activiteit is. En zo ja: waar.

Bekijk de agenda