‘Als Historisch Museum Ede willen
we ons prominenter presenteren’

EDE De samenstelling van het bestuur van Historisch Museum Ede heeft een aantal veranderingen ondergaan. Nadat eind vorig jaar penningmeester Gilbert Gemert werd opgevolgd door Fabian Vink zijn er eerder in het jaar nog twee andere leden bijgekomen. Dat zijn Guido van Zwam en Adriaan van der Linden. Fijn dat het bestuur weer op volle sterkte is.

Ook dit jaar staan er weer mooie tentoonstellingen op het programma”, zegt Beukhof.
Bij het Historisch Museum willen ze de geschiedenis van Ede levend houden. ,,Op eigentijdse wijze”, voegt Henk Beukhof daaraan toe. Hij geeft aan dat het nieuwe bestuur goed heeft nagedacht over de rol van het museum en de visie op de toekomst. ,,Vroeger keken we vooral vanuit de collectie. Wat willen we laten zien? Tegenwoordig richten we ons meer op het thema en het verhaal dat we willen vertellen. Daar zoeken we vervolgens voorwerpen bij. Daarbij gaan we altijd op zoek naar de lijn van verleden naar heden. We willen namelijk niet alleen tentoonstellen, maar ook betekenis en belevenis creëren. Zeker bij de grotere exposities die we één- tot tweemaal per jaar organiseren.”
Verder zegt hij: ,,Daarvoor combineren we waar mogelijk met andere, gerelateerde activiteiten.
Een lezing, educatief programma, kinderactiviteit, archeologisch onderzoekje; we zijn altijd op zoek naar de eerwaarde van een expositie. Hoe waardevol en boeiend onze uitgebreide collectie historisch erfgoed op zichzelf ook al is. En hoe bijzonder onze topstukken. Daarvoor initiëren we graag de samenwerking en verbinding met andere partijen. ”Het museum ‘opereerde’ in het verleden vanuit het stationsgebouw aan
het Museumplein, maar is sinds een aantal jaren gevestigd in Cultura. Bovenin het pand aan de Molenstraat 45 in Ede om precies te zijn. ,,Begrijp me goed; we zijn heel blij met Cultura hoor. We willen ook niet direct weg en hebben gewoon een overeenkomst, maar we zijn soms moeilijk te vinden. We willen ons graag iets prominenter presenteren en wellicht zouden we dat in de toekomst vanuit een eigen plek willen doen. Sowieso hebben we met andere musea in Ede de koppen bij elkaar gestoken om nog meer samen te werken en de krachten te bundelen. In de praktijk zijn we regelmatig, los van elkaar, met dezelfde zaken bezig.”

Beukhof geeft aan dat tentoonstellingen niet perse altijd op dezelfde locatie gehouden moeten worden. ,,Ook dat is een verandering vergeleken met vroeger. Je kunt ook een Pop-up tentoonstelling organiseren; dus telkens op een verschillende plek. Daarnaast kun je denken aan locaties als bijvoorbeeld een gemeentehuis en een station. Daar zou je prima een keer een tentoonstelling kunnen laten plaatsvinden. Zo’n grote plaats als Ede zou sowieso een plek verdienen die makkelijk toegankelijk is voor museumbezoekers. Ook voor jeugdige belangstellenden is dit van belang. Om het heden te begrijpen, moet je immers de geschiedenis kennen. We zouden gewoon graag wat beter zichtbaar willen zijn.”

Stichting Historisch Museum Ede heeft als doel het exploiteren en beheren van het Historisch Museum Ede. Zij is één van de kernpartners van Cultura Erfgoed. Het Historisch Museum Ede bewaart en ontsluit de verre én recente geschiedenis om het leven van inwoners van de gemeente Ede en andere bezoekers te verrijken én hen zo met elkaar te verbinden. Bewoners, bezoekers en andere (erfgoed)instellingen worden hierbij actief betrokken. De stichting dient het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk.

Over ons

Historisch Museum Ede houdt de geschiedenis van Ede levend. Op eigentijdse wijze. Want vroeger keken we vooral vanuit de collectie: wat willen we laten zien? Tegenwoordig richten we ons meer op het thema en het verhaal dat we willen vertellen, en zoeken daar dan voorwerpen bij.

Betekenis en belevenis 

Daarbij gaan we altijd op zoek naar de lijn van verleden naar heden. We willen namelijk niet alleen tentoonstellen, maar ook betekenis en belevenis creëren. Zeker bij de grotere exposities die we één- tot tweemaal per jaar organiseren. Daarvoor combineren we waar mogelijk met andere, gerelateerde activiteiten. Een lezing, een educatief programma, een kinderactiviteit, een archeologisch onderzoekje.

We zijn altijd op zoek naar de meerwaarde van een expositie, hoe waardevol en boeiend onze uitgebreide collectie historisch erfgoed op zichzelf ook al is. En hoe bijzonder onze topstukken. Daarvoor initiëren we graag de samenwerking en verbinding met andere partijen.

Cultura Erfgoed 

Zo is Historisch Museum Ede onder meer betrokken bij Cultura Erfgoed. We zijn een samenwerking aangegaan om een erfgoedcentrum op te zetten. Dat heeft geleid tot Cultura Erfgoed. Daarin werken we samen met de Vereniging Oud Ede, het Gemeentearchief & Archeologie gemeente Ede, het Platform Militaire Historie Ede en Cultura. Wij zijn de partner die zorgdraagt voor museale taken en educatie.

Onze eigen historie 

Het woord ‘historisch’ in de naam van ons museum heeft zo langzamerhand een dubbele betekenis gekregen. Want ook onze eigen geschiedenis, of liever gezegd die van onze collectie, is in feite al bijna een eeuw oud. Het begon allemaal met de oprichting van de Vereniging Oud Ede, in 1924. Vanaf dat moment kwamen ze in het bezit van diverse voorwerpen en foto’s. Twee jaar later werden deze voor het eerst aan bezoekers getoond. Sinds 2009 beheert en presenteert de Stichting Historisch Museum Ede de collectie van de Vereniging Oud Ede.  

Locatie 

Aanvankelijk werd de collectie gehuisvest in een kast in de wachtkamer van de Spaarbank van Ede. Toen het aantal collectiestukken uitdijde, opende het museum in 1938 zijn deuren in de monumentale boerderij aan de Driehoek. En vervolgens, vanaf 1975, werd het ondergebracht in het voormalige gebouw van station Ede Centrum. Tot eind 2015. Toen kwam ook daar een eind aan.

Sindsdien is Historisch Museum Ede in feite een museumcollectie zonder vaste locatie. Dat biedt ons de vrijheid en de creatieve mogelijkheden om bij elk van onze wisselexposities en activiteiten naar een passende locatie te kijken. Zo vormde Huize Kernhem het sfeervolle en monumentale decor voor de expositie Historisch Ede door Schildersogen. Een selectie uit onze veelzijdige collectie etsen, olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen van Ede, uit verschillende periodes.

Dromen 

Ondertussen gaat Historisch Museum Ede door met het samenstellen en organiseren van boeiende, eigentijdse wisselexposities. In Cultura of op een andere geschikte locatie. Zicht op een eigen vast onderkomen voor onze collectie is er (vooralsnog) niet. Maar we blijven dromen. 

Over ons
Werkgroep Educatie

Benieuwd wat er te doen is? 

Raadpleeg de Agenda en kijk of er een expositie of activiteit is. En zo ja: waar.

Bekijk de agenda

https://www.flipsnack.com/heinvanbeek/museum-ede-een-nieuw-begin/full-view.html