Schilderijen en grafieken

Het museum verzamelt schilderijen, tekeningen en prenten over Ede. De schilderijen geven een overzicht van het oude Ede, verbeeld door schilders die doorgaans in Ede hebben gewoond en gewerkt. Of die Ede als onderwerp hebben gekozen. De collectie bevat werk van onder meer Johan Brolsma, Jan Eversen, Johannes Gompertz, Pieter de Regt, Maria Wandscheer, Willem Witsen en drie generaties van de familie Nefkens. Ook bevat de collectie portretten van bekende inwoners van Ede.

Willem Witsen 

De Amsterdamse kunstenaar Willem Witsen woonde van 1893 – 1899 in Ede. Hij heeft een aantal werken gemaakt over het plattelandsleven, zoals de ets ‘Aardappel rooiende vrouwen’. De etsen zijn vrij donker, maar dat is geheel volgens de stijl rond 1900. Het museum bezit ook het door hem geschilderde doek ‘Winterlandschap’, uit 1895.

Aardappel rooiende vrouw
Aardappel rooiende vrouw

 Maria Wandscheer 

Witsen had zowel mannen als vrouwen als leerling, waaronder Maria Wandscheer. Wandscheer is bekend om haar lieflijke portretten van jonge vrouwen in Empire stijl. In onze collectie bevinden zich een aantal van deze portretten in aquarel. Maar ook kleine stillevens met vooral bloemen, zoals ’Het vaasje met Oost-Indische kers’ en ‘Twee klaprozen in gemberpot’. Heel mooi is ‘Lezend meisje met brief’ (ca. 1900). Een aantal schilderijen van haar zijn topstukken in onze collectie.

wandscheer
Maria Wandscheer – Lezend meisje met brief 

Jan Eversen 

De Edese kunstschilder Jan Eversen heeft een aantal bekende inwoners van Ede op het doek vereeuwigd. Onder hen bijvoorbeeld dansleraar Theo Bransz. Generaties meisjes herinneren zich zijn balletlessen. Eversen schilderde ook historische plekjes van Ede. Ook heeft hij in 1950 de ENKA-fabriek geschilderd. Dit grote schilderij op paneel geeft een overzicht van het fabriekscomplex kort na de Tweede Wereldoorlog. 

Jan Eversen – ENKA Ede (rond 1950)

Andere kunstenaars 

Pieter de Regt heeft onder meer een prachtige ets van de Doesburgermolen nagelaten. Johan Brolsma schilderde op paneel en in zeventiende-eeuwse stijl een vergezicht op Ede (ca. 1925). Op veel schilderijen van Ede prijkt de kenmerkende toren van de Oude Kerk.  

Pieter de Regt – Doesburgermolen  

Een paar jaar geleden is het schilderij van het koetshuis van Huis Kernhem, van de hand van Catharina Kool, aan de collectie toegevoegd. Het koetshuis is nu een pannenkoekenrestaurant. Ook het schilderij ‘Uitzicht vanuit het jachthuis de Hindekamp’ maakt nog niet zo lang deel uit van de collectie. Cornelis Vreedenburgh heeft dit in 1938 geschilderd. Het landgoed de Hindekamp is door de gemeente Ede in 1951 aangekocht. 

Cornelis Vreedenburgh – Het uitzicht vanuit het jachthuis de Hindekamp 

Bekijk de agenda