In het kader van een tijdelijke expositie
Regelmatig organiseert Historisch Museum Ede bij exposities schoolbezoeken: educatieprogramma’s voor het primair onderwijs. Voorwaarde is dat het onderwerp zich leent voor een educatieve activiteit en aansluit bij een thema dat op dat moment binnen Cultura Erfgoed, in Ede of landelijk actueel is. Denk bijvoorbeeld aan het thema van de Maand van de Geschiedenis.
Wie wat bewaart, die heeft wat!
Wie wat bewaart die heeft wat educatieprogramma voor groep 5 t/m 8 start vanaf september Dit najaar verzorgt het Historisch Museum Ede een educatief programma voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. Het programma is tweeledig. Leerlingen leren over verzamelen en musea. Maar ook over het dagelijks leven in Ede in de afgelopen 100 jaar. Het educatieve programma wordt aangeboden in de periode van 2 september 2024 t/m 2 maart 2025 bij het Historisch Museum Ede in Cultura. Het programma duurt 2 uur. Deelname is gratis. In het kader van 100 jaar Vereniging Oud Ede organiseert het Historisch Museum Ede een nieuwe tentoonstelling met educatief programma voor het primair onderwijs: ‘Wie wat bewaart die heeft wat!’ Iedereen kent wel mensen die verzamelen. Maar waarom verzamelen mensen eigenlijk? Daarvoor zijn verschillende redenen. Sommige verzamelingen zijn sinds de 18e eeuw uitgegroeid tot musea. In die musea kun je natuurlijk tentoonstellingen zien. Maar een museum doet nog veel meer. Zoals het netjes bewaren en beschrijven van de verzameling, de collectie, van het museum. |
Programma deel 1: bezoek tentoonstelling 100 jaar dagelijks leven in Ede In de tentoonstelling zijn spullen te zien die de afgelopen 100 jaar verzameld zijn door de Vereniging Oud Ede. Hoe zag het leven van kinderen er vroeger uit? De basisschool, snoep, de medailles van de avondvierdaagse of de sportclub. Hoe was het thuis, zonder tv of computergames, met alleen een radio? Waar je moeder druk was met het huishouden, zonder apparaten als een gasfornuis of wasmachine. En hoe was het om vroeger te werken in Ede? Welke bedrijven waren er? Hoe zag een kantoor eruit? Deze en andere onderwerpen komen aan bod en geven samen een gevarieerd beeld van het gewone leven in Ede in de afgelopen 100 jaar. |
Programma deel 2: workshop Het tweede deel van het programma is een workshop waarbij de leerlingen in groepjes aan de slag gaan met verschillende opdrachten. Daarbij ervaren ze wat een museum allemaal doet. Hoe beschrijf je een object en hoe verdeel je een verzameling in categorieën? Wat komt er kijken bij het maken van een tentoonstelling? Het programma sluit af met een tentoonstelling die de leerlingen zelf maken. Afspraak maken? Mail voor een bezoek aan het Historisch Museum Ede naar info@historischmuseumede.nl |
In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseerde het Historisch Museum Ede in 2023 een tentoonstelling met een educatief programma gericht op de bovenbouw van het primair onderwijs:
‘EUREKA, ondergronds gevonden!’
Als je met jouw klas naar de tentoonstelling komt, krijgen de leerlingen eerst een introductie. Hoe leefden de mensen in onze omgeving in de prehistorie, in de periode voor onze jaartelling? En hoe is dat in de loop van de eeuwen veranderd?Zo trokken de eerste bewoners in dierenhuiden rond en leefden van de rendierjacht. Terwijl de mensen later boeren werden, die gewassen teelden en vee hielden. Maar hoe weten we eigenlijk hoe deze mensen zo lang geleden hebben geleefd?
Daar komt het onderzoek van archeologen om de hoek kijken. De mensen in de prehistorie hebben huizen gebouwd, potten gebakken en gereedschappen en wapens gemaakt. Onder de grond zijn nog veel overblijfselen van deze oude culturen te vinden, ook in Ede!
Zo zijn er pijlpunten van vuursteentjes in Otterlo en prachtige potten in grafheuvels rond Ede en Lunteren gevonden. En ontdekten archeologen verschillende nederzettingen door de bodem te bestuderen.
Het tweede deel van het programma is een workshop waarbij de leerlingen in groepjes aan de slag gaan met verschillende opdrachten.
- Zo ervaren ze hoe het is om in de prehistorie te leven:
- Wat heb je nodig om aan voedsel te komen? Hoe maak je kleding in de ijzertijd?
- En ze ervaren hoe het is om archeoloog te zijn:
Hoe ontdek je grafheuvels in het landschap? Hoe weet je waar huizen hebben gestaan als je een stuk grond afgraaft? Hoe maak je van losse scherven weer een hele pot? Hoe kun je ontdekken wat mensen vroeger hebben gegeten?
Een voorbeeld: Van Eten naar Food
Het educatieve programma dat we aanboden bij de expositie Van Eten naar Food is daarvan een voorbeeld. Wat is er eigenlijk in ruim 100 jaar zoal veranderd in onze eetcultuur? Ook voor leerlingen een boeiend onderwerp, en soms een regelrechte eye-opener. En omdat het over eten ging, moest er natuurlijk ook worden geproefd. In de educatieve workshop die aan dit schoolbezoek was verbonden, deden de kinderen vol overgave mee aan verschillende tast- en smaakproefjes.
In het kader van de Leerlijn Erfgoed
Cultura heeft een Leerlijn Erfgoed ontwikkeld voor kinderen in de gemeente Ede, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Deze brengt ze in musea of op andere locaties in de regio in aanraking met Edes erfgoed en de verhalen die daarbij horen. Zo ontdekken ze stukje bij beetje de historie van hun eigen leefomgeving.
Historisch Museum Ede en andere erfgoedorganisaties organiseren in dit kader schoolbezoeken die gekoppeld kunnen worden aan kerndoelen uit de Leerlijn.
Een voorbeeld: The Flying Dutchman
Een voorbeeld van zo’n schoolbezoek is The Flying Dutchman, een programma en educatiepakket voor de midden- en bovenbouw. En een versie voor de jongere leerlingen in groep 3 t/m 5. Vertrekpunt is het verhaal rond de allereerste vliegenier van Nederland: Jan Hilgers, The Flying Dutchman. Hij vloog in 1910 boven Ede.
In een film en een animatie, en via een presentatie leren ze op interactieve wijze meer over vliegen toen en nu. Op de meest eenvoudige manier voor de onderbouw. En voor de bovenbouw komen onder meer een stukje aerodynamica, geschiedenis en topografie van Ede aan de orde. Leerlingen zetten zelf een vliegtuigje in elkaar en proberen het natuurlijk uit. Hoelang blijft ‘ie in de lucht?
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de pagina Contact of op de website Ede Toen en Nu.
Leerlijn Erfgoed
Hebt u in het algemeen vragen of wilt u meer informatie over de Leerlijn Erfgoed? U kunt contact opnemen met Elleke de Ronde via ederonde@cultura-ede.nl. Zij is de coördinator van de leerlijn.
Benieuwd wat er te doen is?
Raadpleeg onze Agenda of de Nieuwsflits die u via het Cultuurpunt ontvangt.