Historisch Museum Ede

Herdenking einde Eerste Wereldoorlog

Wisselexposities in Cultura
Datum: 10 november 2018 00:00

Locatie: Beatrixkerk, Beatrixlaan 54, Ede  |  Plaats: Ede, Nederland

Kamerkoor Mnemosyne brengt onder leiding van dirigent Wolfgang Lange op 10 en 11 november Seele, vergiß sie nicht, een concert met muziek van Sweelinck, Cornelius, Elder, Kreek, Howells, Poulenc en Wolf. De muziekwerken worden omlijst door fotoprojecties en teksten, voorgedragen door schrijver en WO I-specialist dr. Leo van Bergen.

 In dit concert staat Mnemosyne stil bij het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Op 11 november is het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend. De Eerste Wereldoorlog vond met name op Europees grondgebied plaats met een ongekend hoog aantal slachtoffers.

Het programma belicht WO I – maar eigenlijk alle oorlogen – vanuit het perspectief van de mens.  Niet alleen angst, wanhoop en verdriet worden in de muziek, beelden en teksten vertolkt, maar ook verlangen, hoop en vertrouwen.

De titel Seele, vergiß sie nicht is afkomstig uit het Requiem van Peter Cornelius, en doet een dringende oproep de overledenen niet vergeten.

         .

De koorwerken zijn geschreven door componisten uit Nederland, Duitsland, de VS, Estland, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk. Het concert start met het motet De Profundis, ‘uit de diepten’, van de Nederlandse J.P. Sweelinck; een smeekbede om bevrijding van de mens, gevolgd door het Requiem van Cornelius en The Heart’s Reflection, van Daniel Elder. Een Bijbelse Spreuk (27:19) vormt de basis voor deze laatste en herinnert aan het belang om het menselijke te kunnen zien in de harten van anderen.  

De psalmteksten in de muziek van Cyrillus Kreek benadrukken het verlangen naar veiligheid en een thuis. Kreek was 29 jaar oud toen in Estland het gevecht begon tussen de Duitse en Russische bezetting. Twee jaar later, in februari 1920 tekende Lenin de onafhankelijkheid van Estland. 

Take Him, Earth for Cherishing van de Britse Herbert Howells werd geschreven naar aanleiding van de moord op John F. Kennedy, maar in werkelijkheid was het een In Memoriam voor Howells overleden zoon, waarvoor de klassieke tekst van de vierde eeuwse Prudentius welhaast voorbestemd lijkt.

Geloof in de kracht van de mens die uiteindelijk zal zegevieren is de rode draad in Poulenc’s Un soir de neige. De korte werkjes geven een beeld van een kersttijd in de oorlog, vol dreiging, angst en koude nachten. Maar Poulenc ziet de sneeuw uiteindelijk ook als een symbool voor verlossing. 

Hugo Wolfs muziekstukken ten slotte, op gedichten van Pfau, Lenaue en Von Eichendorff, gaan over grote thema’s als afscheid, hoop en godvertrouwen.

 

Tijdens het concert zal de Nederlandse schrijver, historicus en columnist dr. Leo van Bergen teksten van diverse auteurs voordragen, passend bij de muziekstukken. Van Bergen schreef regelmatig over de Eerste Wereldoorlog. Van zijn hand verschenen onder meer de aangrijpende studie Zacht en Eervol. Lijden en sterven in de Grote Oorlog 1914-1918 en de bundel Onder stervenden, opgebouwd uit 25 monologen vanuit verschillende personages. Hij specialiseerde zich als medisch historicus in de relatie tussen oorlog en geneeskunde.

Het concert in Ede vindt plaats in samenwerking met het Historisch Museum Ede, dat in de Beatrixkerk een tentoonstelling over vluchtoord Ede organiseert.

Voorafgaand aan de concerten zal dr. Leo van Bergen een korte inleiding houden over de Eerste Wereldoorlog.

             

 

Seele, vergiß sie nicht.., door Kamerkoor Mnemosyne, o.l.v. Wolfgang Lange, m.m.v. Leo van Bergen (voordracht) en muziek van Sweelinck, Cornelius, Howells, Elder, Kreek, Poulenc en Wolf

10 nov. 20:15 uur, Beatrixkerk, Ede / inleiding 19:30 uur

11 nov, 15:30 uur, Antonius van Paduakerk, Nijmegen / inleiding 14:45 uur

Meer informatie: www.kamerkoormnemosyne.nl

Kaarten: €15,-  Voorverkoop 13,- via pr-commissaris@kamerkoormnemosyne.nl   

Kinderen t/m 14 jaar gratis.

 

 

 

Adres
Beatrixlaan 54
6713 PT Ede, Nederland

 

Kaart


 

Alle data


  • 10 november 2018 00:00

Powered by iCagenda

© 2016 Historisch Museum Ede. All Rights Reserved.

Design: @Magic