Expositie De Trapakkers

Datum: 8 juni 2018 00:00 - 26 augustus 2018 00:00

Locatie: Molenstraat 45  |  Plaats: Ede, Nederland

Tot 27 augustus is in de stadwinkel van Cultura de expositie ”De Trapakkers” te zien. Het Historisch Museum Ede heeft deze presentatie georganiseerd in samenwerking met de Stichting tot Behoud en Onderhoud van de Trapakkers te Ede.

De Trapakkers aan de Paasbergerweg (vlak achter het gemeentehuis) zijn een bijzonder stukje Ede. Landbouwgrond aangelegd aan de voet van de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd. In de achttiende eeuw werden deze verkaveld en in pacht uitgegeven door de kerk en de heren van Kernhem. Om te voorkomen dat de grond door regen naar beneden spoelde werden de akkers trapsgewijs aangelegd. Toen de groei van het dorp doorzette, kwamen de akkers binnen de bebouwing te liggen en raakten ze in verval.

Eind jaren ‘70 werd het initiatief genomen om dit stukje Ede in oude luister te herstellen.

In de tentoonstelling zijn een film en foto’s te zien over het bewerken van de akkers en het oogsten. Daarnaast voorwerpen die vroeger werden gebruikt zoals bijv. een wannemolen, maar ook gereedschap waar nu nog mee wordt gewerkt. Natuurlijk ontbreken voorbeelden van de verschillende soorten granen en attributen voor het mosterd maken niet.

Bezoekers kunnen op dinsdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur naar de Trapakkers gaan om te zien hoe er op de akkers wordt gewerkt. In de Stadswinkel/VVV in Cultura is er een stadswandeling met de route van Cultura naar de Trapakkers beschikbaar.

Komt u ook binnen en buiten naar de Trapakkers kijken?

Bezoek aan tentoonstelling:

Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te lopen en deze expositie te bekijken. Dit is prima te combineren met een bezoekje aan de bibliotheek of het centrum van Ede.

Cultura is maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.

6711 AW Ede, Nederland

• Van 8 juni 2018 00:00 tot 26 augustus 2018 00:00