Burgemeesters van Ede

Datum: 20 september 2017 00:00 - 20 november 2017 00:00

Locatie: Cultura  |  Plaats: Ede, Nederland

Van 20 september tot en met 18 november is in Cultura de expositie ‘Burgemeesters van Ede’ te zien. Historisch Museum Ede organiseert deze presentatie die de periode 1804 tot heden bestrijkt en waarin in totaal 20 burgemeesters de scepter over de gemeente zwaaiden.

Directe aanleiding voor deze expositie is het vertrek van burgemeester Van der Knaap en het aantreden van de nieuwe burgemeester Verhulst. Veel namen van burgemeesters kunt u aantreffen in de straatnamen van Ede.

De expositie sluit aan bij het beleid van het Historisch Museum Ede, namelijk het levend houden en zichtbaar maken van het Edese erfgoed door het te koppelen aan actuele gebeurtenissen.

Geschilderde burgemeestersportretten
De expositie bevindt zich in het Cultuurgedeelte van de Stadswinkel op de begane grond van Cultura. De wand rechts beslaat een rij foto’s van de kleurig geschilderde burgemeestersportretten van 1938 tot heden. Daaronder zijn in één oogopslag belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen te zien die onder andere tijdens de ambtsperiode van de betreffende burgemeester plaatsvonden.

Attributen
Er is ook een vitrine waarin bovenaan een tijdslijn is uitgezet van de burgemeesters in de periode 1804 tot en met 1938 met hun ambtstermijn en de geboorte- en sterfdatum. Daaronder bevinden zich een aantal objecten die betrekking hebben op het burgemeesterschap, zoals bijvoorbeeld een eerste steen gelegd door burgemeester Oldenhof en de ambtsketting die tot 1954 gedragen werd. In de ruimte staat verder de burgemeestersstoel die tot ongeveer 1970 in de raadszaal heeft gestaan.

Bezoek aan tentoonstelling

Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te lopen en deze aantrekkelijk gepresenteerde tentoonstelling te bekijken. Het doorlopen van de expositie is prima te combineren met een bezoekje aan de bibliotheek of het centrum van Ede.

Cultura is maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. In de herfstvakantie, 16 t/m 21 oktober, is Cultura doordeweeks tot 20.00 uur geopend.

6711 AW Ede, Nederland

• Van 20 september 2017 00:00 tot 20 november 2017 00:00