Expositie "Gro(o)testraat, een wandeling door de tijd".

Datum: 24 juni 2017 00:00 - 6 augustus 2017 00:00

Locatie: Cultura  |  Plaats: Ede, Nederland

Expositie "Gro(o)testraat, een wandeling door de tijd".

Een visueel verhaal over de ontwikkeling van Ede en het effect daarvan op de Grotestraat.
Het Historisch Museum Ede neemt u mee op een wandeling door 120 jaar Grotestraat. Het straatbeeld en het winkelaanbod wordt, vanaf 24 juni 2017 in vier tijdvensters, gepresenteerd in een expositie in Cultura.
Het winkelaanbod en het straatbeeld zijn een afspiegeling van de ontwikkeling van Ede. De komst van Defensie, de ENKA en de latere industrialisatie hebben veel invloed gehad op het economisch leven. Meer werkgelegenheid, meer voorspoed. Meer mogelijkheden voor lokale ondernemers. Hoewel de crisis in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog, zoals ook elders, moeilijke perioden waren. De latere toenemende concurrentie van de landelijke ketens had tot gevolg dat veel lokale ondernemingen verdwenen.
Kom kijken naar de foto’s en zie hoe het straatbeeld van de Gro(o)testraat veranderde. De grote bomen bij het voormalige hotel ‘Het Hof van Gelderland’ (nu de HEMA) verdwenen en ook op andere punten is de aanblik steniger geworden. Verheugend is dan ook de huidige belangstelling voor meer groen in het centrum.
De voorwerpen in de vier huizen vullen het straatbeeld van de foto’s aan tot een compleet tijdsbeeld. De Oude Kerk heeft een plaats in alle tijdsperioden.
U kunt de wandeling buiten voorzetten met een rondleiding van de gidsen van SRVV op iedere donderdagmiddag van 29 juni t/m 14 september 2017 om 14.00 uur vanuit Cultura. Of zelf door de Grotestraat wandelen aan de hand van de route op de achterzijde van de leaflet.
“Gro(o)testraat, een wandeling door de tijd" is een samenwerkingsproject van Vereniging Oud Ede, Marja en André Hartgers, Stichting Binnenstadsmanagement Ede, Gidsen van SRVV, ‘t Winkeltje van Lammert van de Bospoort en Historisch Museum Ede. Mede mogelijk gemaakt door gemeente Ede.
De tentoonstelling is te zien in Cultura in de Galerie van 24 juni t/m 6 augustus 2017 en aansluitend in het Erfgoed gedeelte tot en met 16 september.
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yett van Omme, Historisch Museum Ede, Tel. (0318) 672748, e-mail info@historischmuseumede.nl.

6712 JH Ede, Nederland

• Van 24 juni 2017 00:00 tot 6 augustus 2017 00:00