Schilderijen en grafiek

Zoeken coll GelderlandOm de geschiedenis van het oude Ede te kunnen illustreren verzamelt het museum oude en nieuwe schilderijen, tekeningen en prenten over Ede. De collectie schilderijen en grafiek is niet erg groot, maar wel zo interessant. De 250 stuks geven een aardig overzicht van het oude Ede, verbeeld door minder en meer bekende schilders die in Ede hebben gewoond en gewerkt. De collectie bevat portretten van bekende inwoners van Ede. Daarnaast illustreren schilderijen en prenten het boerenleven van vóór 1920. Het museum beschikt over werk van o.a. Johan Brolsma, Jan Eversen, Johannes Gompertz, Pieter de Regt, Maria Wandscheer, Willem Witsen en drie generaties van de familie Nefkens.

Willem Witsen

wandscheerMaria Wandscheer - lezend meisje met brief

De Amsterdamse kunstenaar Willem Witsen woonde van 1893 - 1899 in Ede. Hij heeft hij een aantal werken gemaakt over het plattelandsleven. De etsen "aardappel rooiende vrouwen" verbeeldt het harde werk op het platteland. Witsen weet een scène goed weer te geven, zonder het mooier te maken dan het is. De afbeelding van de schaapsherder lijkt een stukje verstilde geschiedenis te zijn. De prenten zijn vrij donker, maar dat is geheel volgens de stijl rond 1900. Daarnaast bezit het museum ook het door hem geschilderde doek ‘Winterlandschap’ uit 1895.

Witsen had niet alleen mannen als leerling, maar ook vrouwen. Het museum is in het bezit van enkele werken van zijn leerlinge Maria Wandscheer. Wandscheer is bekend om haar lieflijke portretten van musicerende jonge vrouwen in Empire stijl. Het museum bezit van haar voornamelijk portretten in aquarel en twee kleine stillevens met bloemen. Het fraaist is het "Lezende meisje met brief"(ca.1900).

Witsen aaardappelrooiende vrouwWillem Witsen - aardappelrooiende vrouw

Jan Eversen

branszTheo Bransz (ca 1950)De mooiste portretten van bekende Edese inwoners zijn vervaardigd door de Edese kunstschilder Jan Eversen.
Een van de meest sprekende portretten in de collectie is die van de balletleraar Theo Bransz (ca. 1950). Veel meisjes uit Ede hebben op zijn dansschool balletlessen gehad. De heer Bransz was jaarlijks van de partij bij de organisatie van de opening van de Heideweek in het openluchttheater.

Eversen schilderde in zijn vrije tijd historische plekjes van Ede. Deze schilderijen zijn erg in trek bij de oudere generatie inwoners van Ede. Tevens schilderde hij de ENKA fabriek in 1950. Dit grote schilderij op paneel geeft een goed overzicht van de samenstelling van dit complex kort na de oorlog.

Eversen EnkaEdeEnka Ede (ca 1950)

Andere kunstenaars

Pieter de Regt heeft onder meer een prachtige ets van de Doesburgermolen nagelaten. Johan Brolsma schilderde op paneel en in zeventiende-eeuwse stijl een vergezicht op Ede (ca. 1925). Op veel schilderijen van Ede prijkt de kenmerkende toren van de oude kerk. Het museum beschikt over een klein aantal schilderijen van de drie generaties van de Lunterse kunstschilderfamilie Nefkens. De door het museum aangeschafte werken verbeelden de mooie natuur in en rond Ede, waaronder een bloeiende heide.

Nefkens bloeiende heideNefkens - bloeiende heide