Geschiedenis van de collectie

Zoeken coll GelderlandIn 1924 werd de vereniging ‘Oud Ede’ opgericht met als doel: het onderzoek van archieven en gedrukte bescheiden betrekking hebbende op het ontstaan en de geschiedenis van het ambt en de gemeente Ede. Daarnaast stelde de vereniging zich tot doel alles wat met die geschiedenis te maken had te verzamelen en te bewaren.museumVoormalig Historisch Museum Ede Reeds vanaf de oprichting kwam ‘Oud Ede’ in het bezit van diverse voorwerpen en foto’s. In 1926 werden deze voor het eerst aan bezoekers gepresenteerd. Dit vond plaats in een tentoonstellingskast in de wachtkamer van de Spaarbank van Ede. Naarmate de tijd voortschreed groeide de collectie van de vereniging en werden een opslag- en tentoonstellingsruimte noodzakelijk. In 1938 opende het museum zijn deuren in een oude monumentale boerderij in De Driehoek. Vanwege de oorlog sloot het museum om pas weer in 1952 open te gaan. Bijna 20 jaar was het museum open totdat het in 1971 moest sluiten vanwege de slechte toestand van de boerderij. Er moest een nieuw onderkomen worden gevonden en dit werd gevonden in het stationsgebouw van Ede-Centrum. In 1975 werd het museum heropend door burgemeester J. Slot. Op 28 april 2009 heeft de Vereniging ‘Oud Ede’ haar museale taken afgesplitst en deze ondergebracht bij de stichting ‘Historisch Museum Ede’ die de collectie beheert en presenteert. Het museum bleef in het stationsgebouw gevestigd tot 31 december 2015.